Haber

Mahkeme iptal etti: Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinin sit alanı statüsü değişmeyecek

2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 422 bin metrekarelik birinci derece doğal sit alanı olan Boğaziçi Üniversitesi kampüsü ve yakın çevresinin koruma statüsünü düşürdü. Kararla, “kesin korunması gerekli hassas alan” statüsündeki birinci derece doğal sit alanı, “nitelikli koruma alanı” ve “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”na dönüştürüldü.

ANKA’nın haberine göre; Karar, Boğaziçi Üniversitesi ve çevresine yapılacak inşaatın önünü açabileceği gerekçesiyle eleştirildi ve BÜMED, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı karara karşı İstanbul İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

İstanbul İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti; Alandaki şehitlikler için öncelikle envanter çalışması yapılması gerektiği, bölgenin ekolojik ve fizyografik yapısı nedeniyle diğer SİT derecelerine tabi tutulamayacağı, yönetmelikle statü değişikliği yapılamayacağı belirlendi. Boğaziçi Kanununa tabi alanlar.

MAHKEME: BİLİMSEL DESTEK YOK, HUKUKİ DEĞİL

Karara ilişkin bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme, “Davaya konu olan alanın ekolojik ve fizyografik yapısı nedeniyle iki farklı sit alanı değerlendirmesiyle birbirinden ayrı tutulmasının bilimsel dayanağı bulunmadığını, şartlara uygunluğunun bulunmadığını” belirtti. ekolojik bütünlük ve kampüs alanının tarihi kimliği göz önüne alındığında, tarihi ve dönem yapıları ile alan bir bütündür.” “Sit statüsü tanımına ilişkin kararın hem yerleşke bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğini” belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

BÜMED: EMKÂN OLARAK KARAR

BÜMED’den yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’nin 1863 yılında kurulan Güney Yerleşkesi’nin İstanbul’un tarihi ve doğal yaşamı, İstanbul Boğazı’nın ise canlı türleri, mimari yapıları ve tarihi özellikleri açısından değerli olduğu belirtildi. dokuyu inceleyerek, “Mahkeme kararı Boğaziçi cephesinin tamamı için geçerlidir. Kanunun getirdiği koruma statüsünün yönetmelikle değiştirilemeyeceği tespit edilmiş olup, İstanbul Boğazı’nın birinci derece sit alanı statüsü için emsal teşkil etmektedir. Boğaziçi önden görünüş bölgesinin tamamı.(HABER MERKEZİ)

bigadicajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu