İlgililer bir tespit yapsın: Taşıyıcı kolonlar için belediyeye danışılmalıdır.
Binalarda tadilat adı altında kolon kesme işlemleri hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü. Öğretim Görevlisi Cüneyt Tüzün, “Öncelikle binayı kullanan kişilerin binaların mevcut durumunu değiştirmenin sakıncalı olduğunu bilmeleri gerekiyor. Binanın mevcut durumundaki kolon, kiriş, perde ve duvarlarının sökülmesi durumunda yapılacak ilk iş ilgili belediyeye şikayette bulunmak ve ilgililerin tespitini yapmaktır.” söz konusu.
Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez, ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin ülkemizin her bölgesi için en büyük deprem tahminini belirttiğinin altını çizerek, “Öngörü diyorum çünkü bilmek mümkün değil. tam olarak bir deprem ne olacak. Mevcut binalara gelince, binanın yönetmeliğe (1975, 1998, 2007, 2018) göre tasarlandığı, o yönetmelikte öngörülen en büyük depreme dayanacak şekilde tasarlandığı anlamına gelir. Eski şartnameye göre tasarlanmış bir binanın olası bir büyük depremde 2018 şartnamesine göre tasarlanmış bir binaya göre daha fazla hasar göreceği kesindir.
‘Toprak hesapları işinin ehli mühendisler tarafından yapılmalı’
Yerel yönetimlerin en temel görevinin hem tasarım hem de uygulama aşamasında denetim mekanizması kurmak olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. İmar ve yapı kullanma izinleri aşaması. Binanın deprem davranışında zemin yapısı büyük önem taşımaktadır. Zemin ile ilgili hesaplar, üst yapının tasarımında olması gerektiği gibi, zemin konusunda yetkin mühendisler tarafından yapılmalıdır.