Haber

KDK kararıyla tutuklu ve hükümlülerin elektrik tarifesi değişti

Adalet Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik değişikliğiyle cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler, aydınlatma dışında kullandıkları elektrikli eşyanın elektrik faturalarını ‘esnaf’ yerine ‘konut tarifesi’ üzerinden ödeyecek. Bakanlığın yönetmelik değişikliği kararının, elektrik faturalarını ödeyemediğini belirten tutuklu ve hükümlülerin başvurusu üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) önerisiyle alındığı ortaya çıktı.

Mevcut uygulamada hükümlü ve tutukluların aydınlatma, su ve ısınma giderleri Adalet Bakanlığı tarafından karşılanırken, kendi istekleri ile kullandıkları elektrikli eşyaların elektrik giderleri kendileri tarafından karşılanıyor. Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Eşyalara Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde kullandıkları televizyon, radyo, saç kurutma makinesi, buzdolabı gibi elektrikli eşyaların elektrik faturalarının ödenmesine karar verildi. ‘esnaf tarifesi’ yerine ‘konut tarifesi’ üzerinden kendi istekleriyle, Cezaevlerinde hassas kümelerde bulunan çocuk ve kadın mahpuslara pozitif ayrımcılık yapılarak tüm elektrik giderlerinin ceza infaz kurumu bütçesinden karşılanacağı düzenlenmiştir.

Söz konusu düzenlemenin, 100 tutuklu ve hükümlünün elektrik giderlerini ödeyemediği gerekçesiyle başvurduğu KDK’nın önerisi üzerine yapıldığı ortaya çıktı. Başvuran tutuklu ve hükümlüler, ceza infaz kurumlarında barınan kişilere tahakkuk eden elektrik kullanım bedelinin ‘konut abone grubuna’ göre oldukça yüksek meblağlara ulaştığını ve söz konusu bedeli ödemekte güçlük çektiklerini belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmişlerdir. ANAYASAL ZORUNLULUK Abone kümesine dahil olmanın da etkisiyle, özellikle 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren barındırılan kişilere yansıyan elektrik tüketim ücretlerinde önemli bir artış olmuş; Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylanan tarife tabloları incelendiğinde, ticari abone kümelenmesi ile mesken abone kümelenmesinin ortasındaki payın bir önceki döneme göre önemli ölçüde genişlediği dikkat çekiyor. Temel tüketim ihtiyaçları arasında yer alan elektrik hizmetlerine toplumun tüm bireylerinin hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için devletin gerekli tedbirleri almasının anayasal bir gereklilik olduğu belirtildi. Bu konunun özellikle devletin özen ve denetimi altındaki ceza infaz kurumlarında kalan kişiler için değerli olduğu kaydedildi. Hükümlü ve tutuklu olarak barındırılan kişilerin hukuka uygun olarak özgürlüklerinden yoksun bırakılmalarının doğal ve kaçınılmaz bir sonucu olarak çalışma hayatından da uzaklaşmış; Ceza infaz kurumlarının sağladığı istihdam olanakları dışında gelirlerinden mahrum bırakıldıkları vurgulandı. ‘BU EŞYALARIN KULLANIMI İNFAZ REJİMİ İLE İLGİLİDİR’ Tutuklu ve hükümlülerin televizyon, radyo, buzdolabı vb. elektrikli eşyaları kullanabilmelerinin beklenen güzelleştirmenin gerçekleşmesi ile de ilgili olduğu vurgulandı. Elektrik hizmetlerine makul bir ücret karşılığında erişilememesinin, söz konusu mallara erişimin kısmen veya tamamen kısıtlanmasına veya bireylerin maddi sıkıntıya düşmesine neden olabileceği kaydedildi. BAKANLIĞA TAVSİYE KARARI GÖNDERİLDİ. mevzuat değişiklikleri de dahil olmak üzere gerekli çalışmaların başlatılması ve bir an önce sonuçlandırılması için Adalet Bakanlığına tavsiyede bulundu. Kararda, bu karar üzerine kurulacak sürecin Adalet Bakanlığından 30 gün içinde bildirilmesi de istendi. KDK’nın önerisi üzerine Adalet Bakanlığı, söz konusu yönetmelikte değişiklik yaparak tutuklu ve hükümlülerin özel kullanım elektrik bedellerinin ‘konut tarifesi’ üzerinden ödenmesini düzenledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu