Ekonomi

Dünyanın En Büyük 100 Şirketinin Giriş Seviyesi 141 Milyar Dolar – Araştırma

PwC, Mart 2024 sonu itibariyle halka açık en büyük şirketleri piyasa değerlerine göre sıralayan en son Global Top 100 raporunu yayınladı. İlk 100 şirketin toplam piyasa değeri, büyük ölçüde yapay zeka teknolojisine olan yatırımcı ilgisi nedeniyle, bir önceki yıla göre %27’lik bir artışla 8,438 milyar dolara ulaştı. Buna ek olarak, en büyük 100 küresel şirket listesine dahil olmak için gereken minimum piyasa değeri, bir önceki yıla göre %16’lık bir artışla 141 milyar dolara yükseldi.

Raporda, “Bu yılki büyüme, yapay zekaya olan ilginin artması ve işletmelerin çalışma şeklini değiştirme potansiyeli nedeniyle büyük ölçüde hızlandı” denildi.

İlk 100 şirketin toplam piyasa değeri Mart 2020’den bu yana %86 artarak 39,9 milyar dolara ulaştı.

Beş şirket – Microsoft (NASDAQ:MSFT), Nvidia (NVDA (NASDAQ:NVDA)), Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Amazon (NASDAQ:AMZN) ve Meta (META) – piyasa değerindeki artışın %54’ünden sorumlu olurken, Nvidia tek başına artışın %20’sine katkıda bulundu. Microsoft beş yıl aradan sonra listedeki bir numaralı pozisyonunu geri alırken, Nvidia ilk beşte ilk kez yer aldı. Buna karşılık Apple, ana ürün gruplarında artan rekabet ve yapay zeka girişimlerinin henüz yatırımcılarda yankı bulmadığı algısı nedeniyle sadece mütevazı bir büyüme gösteren birkaç teknoloji hissesinden biri olarak ikinci sıraya geriledi.

İlk 100 listesinde ayrıca 13 yeni şirket yer alırken, Uber (UBER) ilk halka arzından bu yana ilk yıllık kârını açıkladıktan sonra 150 sıra yükselerek “en önemli yükseliş gösteren” şirket oldu.

Teknoloji sektörünün yanı sıra, %25’in üzerinde büyüme gösteren ve endüstri ölçütlerini aşan diğer üç sektör de Tüketici İhtiyaçları, İletişim Hizmetleri ve Finans oldu.

Sağlık Hizmetleri sektöründeki büyüme, hisse senedi fiyatları yeni kilo yönetimi ilaçlarından yararlanan Eli Lilly (LLY) ve Novo Nordisk’e (NVO) atfedildi. Buna karşılık, Pfizer (PFE (NYSE:PFE)) ve AstraZeneca (AZN) patent korumaları ve ilaç fiyat ayarlamalarıyla ilgili sorunlarla boğuşurken düşüşler yaşadı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Ülkelere göre bir analiz yapıldığında, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk 100 şirketin %72’sini temsil ederek liderliğini koruduğu ve bir önceki yıl %67 olan oranını artırdığı görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda ilk 10 pozisyonun sekizini elinde tutuyor ve bu oran bir önceki yıl dokuz iken hafif bir düşüş gösterdi. Çin, bölgeleri de dahil olmak üzere, yatırımcı güvenindeki zorluklar nedeniyle piyasa değerlemelerinde düşüş görülen tek coğrafya oldu.

Dünyanın Geri Kalanı kategorisinde piyasa değerinin artmasına katkıda bulunan diğer önemli şirketler arasında Saudi Arabian Oil Co. (2222), Samsung (SSNLF) ve Toyota (TM) yer aldı.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş ve çevrilmiştir ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

egilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu