Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, Antalya’da düzenlenen “APA 13. Genel Kurulu”nda konuştu: (1)
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Asya Parlamenterler Meclisi (APA) Başkanı Mustafa Şentop, “Terörle etkin mücadelede ilkeli ve kararlı bir duruş sergilemek zorundayız. Doğal olarak sonuca ulaşmak için uluslararası işbirliği şarttır. terörle mücadelede hedefliyoruz” dedi. dedim.
Şentop, APA’nın Antalya’da bir otelde düzenlenen 13’üncü Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Meclisin bir önceki genel kurul toplantısının 2019 yılında yine Antalya’da yapıldığını ve verimli istişarelerde bulunduklarını hatırlattı.
Salgın nedeniyle o tarihten bu yana bir araya gelemediklerini belirten Şentop, dün başlayan ve yarın da devam edecek olan “Değişen Uluslararası Dinamiklerde Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” temalı toplantıların hayırlara vesile olmasını temenni etti. halklar ve ülkeler.
Mustafa Şentop, son dört genel kurulda yer almalarının Türkiye olarak Asya kıtasına ve Meclis’e verdikleri değerin ve bu platformda yürütülen parlamenter diplomasiye atfettikleri önceliğin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin Asya’ya ve Asya’daki dostlarına olan sevgisinin her mecrada artarak devam edeceğini ifade eden Şentop, “İnşallah ilişkilerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam eder.” ifadesini kullandı.
Şentop, 2022 yılının dünya insanlık tarihinde değerli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.
Yapılan hesaplamalara göre dünya nüfusunun tarihte ilk kez 15 Kasım 2022’de 8 milyara ulaştığına işaret eden Şentop, “1950 ile 2020 arasında 3 katına çıkan dünya nüfusunun yüzde 60’ı Burada buluşma sebebimiz Asya kıtasıdır.Ülkelerden beşi Asya ülkeleridir.Coğrafyamızda ve Anadolu’da artan nüfus kalkınmayı ve hareketi simgeler,bereket ve rahmet getirir.Bir yandan da bunun bilincinde olmamız gerekir. Nüfus artışı, zorluklar olduğu kadar, fırsatlar ve rahmet de getiriyor ve getirecek, zorlukların üstesinden gelmek için önlemler geliştirmemiz gerekiyor.” dedi.
Şentop, ekonomik krizler, savaşlar, salgın hastalıklar, kuraklık, göç hareketleri, başta Batı dünyası olmak üzere tüm dünyada yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, melez tehditler, uluslararası şirketlerin ulusal mevzuatı aşma girişimleri, keyfi yaptırımlar, küresel güç savaşları ve denge arayışı. ve yeni nesil sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi.
“Bütün terör örgütleriyle bire bir kararlılıkla mücadele ediyoruz”
Şentop, birbirlerinin hem sonucu hem de nedeni olan girift sorunlar ve değişen dinamiklerle baş etmek zorunda olduklarını belirtti.
“Aksi takdirde vatandaşlarımızın huzuru ve ülkelerimizin istikrarı tehlikeye girer. Maalesef bölgesel ve küresel düzeyde karşı karşıya kaldığımız darboğazlarda terör her zaman önde gelen gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. İlkeli ve kararlı bir tavır almak zorundayız. Teröre karşı aktif bir mücadele içinde olmak, doğal olarak terörle mücadelede hedeflediğimiz sonuçlara ulaşmak için” dedi. Uluslararası işbirliği şarttır. Ülkemiz bu doğrultuda bölgesel ve uluslararası düzeyde üzerine düşeni yapmakta, başta PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle bire bir kararlılıkla, temel insan haklarından ve haklarından taviz vermeden mücadele etmektedir. demokratik değerler.”
Şentop, bu vesileyle, terör örgütü PKK/PYD’nin İstanbul Taksim’de düzenlediği hain saldırının ardından taziyelerini ileten arkadaşlarına şükranlarını sundu.
“Göçe neden olan sorunlar kaynağında çözülmelidir”
Dünya genelinde terör, çatışma, savaş, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulüm nedeniyle yerinden edilen insan sayısının 100 milyonu aştığını kaydeden Şentop, “Yeni kitlesel göç riskleri, ülkelerimizin güvenlik ve istikrarını tehdit etmeye devam ediyor.” Bu yükün ne yazık ki uluslararası toplum tarafından adil bir şekilde paylaşılmadığını görüyoruz. Suriye’deki çatışma nedeniyle ülkeden kaçan milyonlarca Suriyelinin sığınmacı olarak 11 yılını doldurmuş olması ne yazık ki bu durumun açık bir göstergesidir.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, insani koşulların kritik hale geldiği Afganistan’da göçe neden olan sorunların kaynağında çözülmesinin öneminin açıkça görüldüğünü belirtti.
“Afganistan’da beklenen gelişmeleri göremiyoruz”
Afganistan’da düzensiz göç, terör ve uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere istikrarsızlıktan beslenen sorunlar olduğuna değinen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Afganistan’da kalıcı barış ve istikrarın tesisi ancak Afgan halkının her bireyinin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdüreceği, tüm etnik ve siyasi kesimlerin dahil olacağı kapsayıcı bir siyasi sistemin kurulmasıyla mümkündür. Gelinen aşamada Afganistan’da arzulanan ve beklenen gelişmeleri göremiyoruz” diyen “Onları sosyal ve iş hayatından tamamen dışlamaya yönelik uygulamalara yenileri eklendi ve kız çocuklarının eğitimine yeni kısıtlamalar getirildi. Bu kararların geri alınması yönünde başta İslam dünyası olmak üzere tüm uluslararası toplumdan ortak bir ses yükselmektedir.”
Şentop, Afgan halkının hak ettiği onurlu ve umutlu yaşama bir an önce kavuşmasını temenni ettiklerini söyledi.
Türkiye’nin kardeş Afgan halkına insani yardım başta olmak üzere her alanda desteğini sürdüreceğini vurgulayan Şentop, “Bölgedeki bir diğer sorun da Myanmar’da yaşanan insani krizin etkilerinin artmasıdır. Ülkenin güvenlik güçlerinin Rohingya Müslümanlara yönelik düzenlediği saldırılarda 1 milyondan fazla insan katledildi, “Rohingya Müslümanlara karşı yapılanların sistemli bir şekilde işlenen bir soykırım suçu olduğuna inanıyoruz. Kalıcı bir analiz gerektiren bu konuya uluslararası toplumun daha fazla dikkat etmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
Filistin-İsrail çatışması
Şentop, Filistin sorununun tüm çözümsüzlüğüyle devam ettiğini belirterek, Filistin-İsrail ihtilafını; 1967 sınırları.
Şentop, Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrarın tesisi için Filistin-İsrail ihtilafının uluslararası hukuk ve BM kararları çerçevesinde adil ve kapsamlı bir şekilde analiz edilmesinin zaruri olduğunu her fırsatta vurgulamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
(sürecek)